400 och tack!

Okt 11th, 2009 Posted in annat | 4 comments »

Mitt 400:e inlägg här på bloggen blir mitt sista. Tack för alla kommentarer, mail och för att ni har tagit er tid att läsa…

Sitter på Kallax flygplats, tittar ut på solskenet och väntar på att få stiga ombord på planet hem till Stockholm.  Efter 1,5 månad i Malaysia, en föreläsning om Exit Kalahari på Bok & Bild i Luleå igår kväll och sen en kväll framför TVn med förlust mot Danmark i fotbollen ska det bli skönt att komma hem!

 

När jag började blogga under OS i Peking sa jag att jag skulle hålla på i ett år. Sen precis när jag skulle sluta sammanföll det med Kändisdjungeln i Malaysia och jag tyckte att jag kunde hålla igång ett par veckor till… Men nu är det slut!

Tack för det här året! Vem vet bloggen kanske återuppstår någondag i framtiden…

Många Kramar från mig!

Helene

WOW!

Okt 3rd, 2009 Posted in annat | no comment »

Orangutang hannen som räddade min nattsömn med att visa sig så mycket att jag i alla fall fick en liten bild av honom visade sig ordentligt idag!

borneo orangutan

Idag hade jag kameran och alla objektiv i ordning. Och hannen som så snällt visade sig igår kom idag ända ner till vår nivå av världen. Han verkade nästan njuta av uppmärksamheten. Jag tror att jag tog närmare 600 bilder…

Jag har inte ens hunnit kolla på alla än, men några måste jag ändå dela med mig av…

Borneo orangutan2

 

Det var otroligt häftigt att se honom på nära håll!

Dyrbar läxa – tillbaka i djugeln!

Okt 2nd, 2009 Posted in annat | 3 comments »

Jag kunde knappt tro det själv men efter bara ett par dagar med sol och bad så var jag på väg tillbaka till djungeln. Och fick dessutom en läxa jag sent ska glömma.

Jag blev övertalad till slut att åka tillbaka till regnskogen. Inte samma regnskog dock. Den här gången var det djungeln på Borneo som lockade.

Här var det dock inte något annat jobb än att gå på djungeltrekker och titta efter vilda djur som gällde. Och det kan vara nog så jobbigt. Det är fantastiskt hur mycket man kan svettas…

Och vi såg kungen av Borneos regnskog redan andra dagen!!!

Orangutang

Orang=man/person utan=djungel.

Jag upptäckte dock den hårda vägen att jag inte hade skött min kamera på bästa sätt senaste tiden. Manuell fokus funkerade inte alls som den skulle och så fort jag försökte använda autofokus så zoomade den ut och in utan att hitta rätt bland trädtoppar och lövverk.

Innan dagens andra strapats hade jag hunnit med kameravård och nu skulle alla bilder i oskärpa bytas ut mot skarpa bilder. Bara vi fick en chans till att se en Orangutang!

Till vår stora förvåning fick vi det! Jag tog enorma mängder bilder. Men det var bara ett problem. Den förra orangutangen var intresserad av oss och tittade på oss. Den här försökte bara komma högre upp i träden och visade därmed bara rumpan för oss.

Nu hade jag efter 8 timmars vandrande ett gäng bilder i oskärpa och ett gäng på en skarp orangutang-rumpa. Jag ska erkänna att jag snurrade ett par varv innan jag somnade den natten… Det är ju inte varje dag man får komma till Borneo och se vilda orangutanger TVÅ gånger på en och samma dag och så misslyckades jag totalt att få en bra bild 🙁

Men faktum var att de sista självande minuterna på den sista trekken för dagen kom områdets största hanne och räddade mig lite…

Kungen sover

Även om det inte är en perfekt bild så är det i alla fall en sovande orangutang-hanne (väl inzoomad) högt upp i ett av träden.

Borneo odla

(och när jag väl hade fått ordning på kameran så fanns det ju endel andra djur att fotografera också…)

Äntligen bilder!

Okt 2nd, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | 19 comments »

Jag har ju lovat flera gånger att det ska komma mer bilder från Kändisdjungeln. Äntligen pallar min internetuppkoppling så här kommer en brokig blandning.

Ljusprat

Förarbete och planering.

camprigg1

camprigg2

Det var mycket jobb de få dagarna vi hade på oss från det att indierna lämnade lägret och våra deltagare flyttade in. Allt hann inte fixas exakt så som vi hade tänkt oss. Men tillslut så blev det ändå riktigt bra!

PCR

Området där vi arbetade var egentligen byggt för att bli ett resort. Men något hände så det öppnades aldrig. Kontrollrummet byggdes upp där det egentligen var tänkt att gästerna skulle sova. Och här var även kontrollrummet för alla övervakningskamerorna så här var det alltid folk som var vakna och jobbade.

surveillence

mast

Och jag måste erkänna att jag fortfarande är barnsligt fascinerad över att det går att sända direktsänd TV ifrån en djungel mitt i Malaysia.

vader

Båtarna mellan där vi bodde och inspelningsplats gick inte när det regnade för mycket eftersom det inte gick att se något då. Och det är ju bara att hålla med om att sikten är något begränsad…

Man ska väl ärligt säga att vädret inte alltid var med oss. En del skyfall kom. Dock aldrig under sändning. Men nog påverkade regnet och åskan oss. Vi fick problem med alla kameror en kväll, med ljudet någon kväll och med EVSen en annan men allt löste sig mirakulöst i tid till sändning. Även om det var någon gång det hängde på sekunder…

Men tack vare alla kanonduktiga tjejer och killar så fick vi hem sändningen varje natt!

EVS_LISA

Sveriges coolaste EVS-tjej – Lisa!

ljudhakan

Underbara ljud-Håkan som bjöd på SALTLAKRITS!!! I like!!!

kontrollrummet

Teknikälskande Martin! Förresten vet ni att det heter Butt-i-butt när man kryssar mellan två inslag i Norge… Gulligt värre tycker jag.

 

Vi hade faktiskt förberett en studio på markplan som var tänkt att användas om det åskade så mycket att det skulle vara för farligt att sända från den vi hade högt uppe bland träden.

extra studio

Bordet i extra-studion var en gigantisk trädstam, väl äten av termiter. Ett bastant bord. När jag ville flytta det 40 cm krävdes det 9 man för att göra det… Det var upp till vår Executiva producent att ta beslutet om vi skulle sända från extrastudion, men det behövdes aldrig ens funderas på ordentligt.

Ulf

Vi hade dessutom en hel stab med säkerhetsfolk. Bland annat säkerheten själv. Ulf. Det var bland annat han som myntade uttrycket ”Det är inte coolt med flip-flop i djungeln.”

djungelGeorge

Och om det inte skulle räcka med Ulf och hans gäng så kunde vi förlita oss på George. Han fick givetvis snabbt namnet Djungel-George.

Jag tror inte att jag såg honom utan ett leende på en hel månad!

 

Och även om vi det mesta funkade så undrade man ibland hur det gick till…

ljudkablar

 T ex kablarna in till ljudrummet…

 

Och även om det var fantastiskt vackert i djungeln…

SOLNEDGÅNG

…och även om vi hade otroligt roligt så saknade de flesta av oss familj och vänner hemma. Skype var, som så många gånger förut, räddningen!

Skype

 

derigSå trots att det var sorgligt att rigga ner för sista gången så var det skönt att det var slut och vi skulle få lämna djungeln!

 

over

Men kul och galet var det!

aNDERS

…och många gånger tröttsamt.

Men jag kommer förstås bara att komma ihåg det roliga!

jag

(och kanske en och annan gigantisk insekt!)

grashoppa

Pausat

Okt 1st, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | no comment »


Efter några dagars total paus på en ö börjar jag summera.

Borneo havSedan finalen av Kändisdjungeln i lördags har jag mest tagit det väldigt lugnt på en ö utanför Borneo. Mycket snorkling och mycket slappa.

Ibland är det riktigt skönt att vara utan internet. Men telefon fanns så många SMS om att en av oss som jobbade med Kändisdjungeln hade gripits för helikopterrånet kom förstås…

Om man ser tillbaka på månaden i Taman Negara så är det verkligen det knäppaste jag har gjort. Sända TV direkt från djungeln, dessutom mitt i natten! Men kul!!!

Lamnat djungeln

Sep 27th, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | no comment »

Tillsammans med Mikkey Dee och Tom-Mark lamnade jag djungeln idag.

Det var faktiskt lite vemodigt nar bilen rullade ivag fran regnskogen Tamara Negara idag vid lunchtid. Aven om det har varit mycket jobb sa har det varit otroligt roligt ocksa. Inte minst att traffa och fa jobba med alla goa manniskor. Bade fran Sverige och Malaysia. Dessutom har det varit ett helt gang med Sydafrikaner med oss ocksa. Sa det har varit hur kul som helst!

I bilen till flygplatsen blev det forstas mycket djungelsnack. Mikkey Dee berattade hur han hade upplevt det i lagret och vad som hade varit bast och samst. Deltagarna verkar ha kommit varandra valdigt nara och manga av dem kommer nog fortsatta halla kontakten. Daremot berattade han att han inte var forberedd pa att tiden skulle ga sa langsamt. Som Mikkey Dee berattade i ett av programmen ”sa sitter man pa hangmattan, sen ligger man pa hangmattan och sen sen star man upp bredvid hangmattan…”

Det var roligt att hora honom beratta och framforallt var det roligt att han sa att han skulle ha gjort det igen!

Just nu sitter jag framfor en dator pa Borneo (utan alla svenska bokstaver) med en internetuppkoppling som har mer att onska… men sa fort jag hittar en battre sa lovar jag att lagga upp lite bilder fran djungeln…

Slut i rutan

Sep 26th, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | no comment »

Finalen i Kändisdjungeln 2009 vanns av Karl Petter!

Bonde

Jag ska ärligt erkänna att jag trodde ända fram till i går att Mikkey Dee skulle ta hem titeln i årets Kändisdjungel. Men Karl Petter är kung i djungeln… Och vilken KUNG! En mer positiv människa får man leta efter. Helt fantastisk!

För egen del tycker jag att det känns riktigt tomt nu när allt är över… Vi har ändå varit här i en månad och jobbat varje dag. Ibland dygnet runt för att kunna sända från regnskogen. Det är många underbara människor som jag har fått lära känna i det nästan 250 personer stora teamet.

Jag kommer sakna många av dem… Men det är också skönt att det är över!!!

Finaldax

Sep 25th, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | no comment »


Imorgon är det slut. Tomt, skönt och många jobbtimmar kvar.

Snart är jag tillbaka på inspelningsplats. Inatt(idag) blir det inte många timmars sömn… Men nu är det bara en enda sändning kvar sen är Kändisdjungeln 2009 slut.

Även om det har varit superkul att vara här i regnskogen och jobba så ska det bli jättehärligt att få vara ledig ett par veckor och framförallt träffa Pererik!!!

Men visst kommer det att känns tomt att säga hejdå till alla efter att vi gått ner i svart i morgon bitti.

Men det är imorgon. Nu är det sovdags

No 1

Sep 24th, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | no comment »

I ett par dagar till är jag nummer 1!

Efter gårdagens klor/vattenförgiftning med magsjuka som följd känns det skönt att komma till jobbet idag och möta en leende malaj som säger ”ahh Here come number one!”

Vi har numrerade accrediteringar. För en gångs skull är jag inte sist i listan. Aberg hamnade först…

Idag är det nästsista programmet innan finalen. Ska bli kul att sända idag. Igår var jag ordentligt matt och seg. Men alla runt omkring gjorde att det funkade ändå!

Strul!

Sep 22nd, 2009 Posted in Kändisdjungeln i Malaysia | no comment »

Vissa dagar är det kanske inte meningen att man ska sända TV från djungeln.

Idag strulade det ordentligt innan sändning. PK låg redo att sända reservinslag. Fram till 20 sekunder innan programstart hade vi bara svart från EVSen. Men EVS-Lisa höll sig cool som vanligt och med hjälp av Guru-Ola så löstes allt i sista sekund och Intro kunde rulla. Backupplaner och reserver behövdes inte användas.

Att allt ljud och monitorer nere i studion slocknade pga av en påslagen vattenkokare hade jag ingen aning om innan sändning. Däremot märkte jag förstås att programledarnas snäckor slutade fungera mitt i sändning. Men det problemet berodde inte på någon vattenkokare och löstes ganska snabbt.

Våra underbara tekniker fick jobba hårt idag. Men det gick bra. I sändning tror jag bara att det var ett uteblivet kamerabyte som märktes. Men med tanke på hur struligt allt var så tycker jag att vi fick godkänt ändå ikväll! Det är många duktiga människor som är här och jobbar.